Annonser

ving

onsdag 21 mars 2012

Vega de San MateoDen lilla staden Vega de San Mateo (eller San Mateo som oftast används) är belägen mitt i en bördig och grön dal ca.800 meter över havet.

Varje helg hålls en berömd marknad för jordbruksprodukter och det har blivit en vana för många invånare i Las Palmas att veckohandla färsk frukt, grönsaker och kryddor här, liksom ost och andra lokala specialiteter. det brukar vara mycket folk och hög stämning bland annat dans på stora torget.
Mycket folk brukar betyda svårt med parkering och bilköer, därför är det bra att ta sig hit med buss. Globals blåbussar går hit upp om man kommer från Syd tar man sig till San Telmo och byter där buss till San Mateo. Ett enklare och billigare sätt är att ta de vita turistbussarna som går från Syd, endast  5€ euro plus att man får guide.
Självfallet finns det en motprestation man måste närvara vid en försäljnings demonstration av ulltäcken, men där får man en fri frukost.
Resan upp och ner från San Mateo är i säg en upplevelse små slingrande vägar på höga bergskammar med underbar utsikt. Marknaden är inte speciellt stor och är nästan helt inriktad på lokalt producerade produkter inte så mycket tingel tangel. Men staden är väl värd en rundvandring i centrum av San Mateo ligger Museo Etnológico La Cantonera, som är väl värt ett besök och som är en 300 år gammal bondgård som har gjorts om till etnografiskt museum för folklivsskildring, där man kan se hur kanarier levde förr i tiden. I samlingarna ingår många olika föremål med anknytning till jordbruk med keramik, möbler och jordbruksredskap. Det finns också en ganska bra restaurang här, dit många söker sig på helgerna. Stadens skyddshelgon San Mateo – Sankt Matteus – från 1600-talet. är bevarad i Kyrkan.
Så är man trött på solen och vill se det verkliga Grancanaria så ta Er upp hit och upplev en genuin små stads känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar